Släktens brownies med valnötter

Baka dem en dag i förväg så blir konsistensen den rätta. Kakorna går fint att frysa.
200 g mörk choklad
200 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker
5 medelstora ägg
150 g valnötskärnor
2 dl vetemjöl
1/4 tsk bakpulver
2 msk siktad kakao

Förbered en bakform, förslagsvis en fyrkantig springform, 23 x 23 cm. Kläm fast ett bakplåtspapper mellan botten och kanter, klipp av överflödigt papper. Eller smörj och bröa en mycket liten långpanna. Ställ formen åt sidan.

Värm ugnen till 175 grader. Bryt chokladen i bitar och lägg dessa i en sopptallrik med breda kanter. Placera tallriken över en liten kastrull med kokande vatten så smälter chokladen lätt. Eller smält chokladbitarna varsamt på en tallrik i mikrovågsugn på 350 watt i bara trettio sekunder i taget.

Rör smöret riktigt mjukt i en skål tillsammans med sockret. Lägg sedan i ett ägg i sänder och rör om väl mellan varje ägg. Häll den varma chokladen i äggsmeten och rör om. Tillsätt valnötskärnorna. Blanda sist ner vetemjölet som först blandats med bakpulver och siktad kakao. Häll eller lägg smeten i formen, smeten jämnar ut sig i ugnen.

Grädda mitt i ugnen 30–35 minuter. Kakan ska inte bli helt genomgräddad, det är viktigt. Den ska fortfarande vara lös i mitten när man provar på vanligt sätt med en sticka. Låt kakan kallna och helst stå till dagen därpå. Skär den sedan i rutor, cirka 5 x 5 centimeter stora.

Ur Sött, sweet, dulce – desserter från när och fjärran (Trio förlag) av Anna Bergenström och Fanny Bergenström.