Ett vietnamesiskt smakprov

Vi bjuder på ett recept ur Kim Thúys nya kokbok:

KARAMELLISERAT FLÄSKKÖTT
THỊT RAM

4 portioner

INGREDIENSER

• 5 msk socker
• 3 msk vatten
• 2 finhackade vitlöksklyftor
• 1 hackad gul lök
• 115 g fläsksida med svål skuren i 1/2 cm tjocka skivor
• 450 g fläskkarré skuren i strimlor
• 1 finhackad liten röd chili
• peppar
• 3 msk fisksås
• 2 salladslökar skurna i bitar
• korianderblad

Kim_Thuy_mat

Karamelliserat fläskkött med chili och koriander.

GÖR SÅ HÄR

1. Lägg sockret i en gryta, häll i 1 matsked vatten och hetta upp till medelhög värme tills det bildas karamellsås.

2. Höj värmen till medelhög/hög, tillsätt vitlök, lök och fläsksida och stek i 5 minuter under ständig omrörning.

3. Tillsätt fläskstrimlor och chili, peppra frikostigt och blanda väl så att alla ingredienser täcks av karamellsås.

4. Häll i resten av vattnet och fisksås, och låt rätten steka ytterligare en stund under omrörning tills såsen får en lite sirapsaktig konsistens.

5. Garnera med salladslök i bitar och korianderblad och servera genast.

Som tillbehör finns det inget som slår några gurkskivor eller blancherad kål i bitar.

Kims-Vietnam-5J

Receptet kommer ur kokboken Smaker från Vietnam.

Vi har två ex att tävla om, senast den 16 december.