Maj 2019: Se sagolika Svalbard

Halvvägs mellan Norges fastland och Nordpolen ligger Svalbard – en av världens få och ännu i stort sett orörda vildmarker.

Fakta Svalbard
Datum: 21–29 maj 2019
Boka här 
Eller ring 
Resebyrån 
PolarQuest, tel 031-333 17 30.

Nu gör vi vår uppskattade resa till dit för fjärde gången. Som tidigare gör vi en expeditionskryssning i maj när fjordisen ligger tjock och det är ljust dygnet runt. Isformationer och snötäckta bergstoppar gnistrar i midnattssolen – våren i Arktis är en mäktig upplevelse, då Svalbard vaknar  till liv igen, efter månader av konstant mörker.

Intresset för den här resan är så stort. Därför är vi glada att kunna erbjuda expeditionen även i maj 2019. Som alltid följer en representant från M-magasin med på resan.

RESAN DAG FÖR DAG

Dag 1 – tisdag 21 maj

Longyearbyen

Vi anländer till Svalbards huvudort Longyearbyen och checkar in på vårt hotell.

Dag 2 till 8 – onsdag 22 maj till tisdag 28 maj

Svalbard

Vi inleder vistelsen med att utforska Longyearbyen. Under eftermiddagen går vi ombord på fartyget ”M/S Quest” och expeditionskryssningen kan starta. Kanske hinner vi med ett första strandhugg innan vi beger oss antingen söderut eller norrut, beroende på is och vindförhållanden. Nu reser vi i sann expeditionsanda och följande är endast exempel på platser vi kan komma att besöka:

Alkhornet

Vid inloppet till Isfjorden ligger det karaktäristiska fågelberget Alkhornet, en spetsig, flera hundra meter hög klippa. Här syns ofta vitkindade gäss, spetsbergsgrisslor, vittrutar, snösparvar och tretåiga måsar. I klippskrevorna runt fågelberget har flera polarrävar sina lyor och har vi tur får vi se dessa söta, små djur som frenetiskt letar efter mat.

Prins Karls Forland

Denna långsmala ö längs Spetsbergens västkust är täckt av en magnifik, snöklädd bergskedja. Ön är hemvist för både valrossar, polarrävar, knubbsälar och havsfåglar.

Kongsfjorden och Krossfjorden

I bildsköna Kongsfjorden ligger den lilla forskarbyn Ny-Ålesund, känd som startplatsen för Nobiles och Amundsens försök att nå Nordpolen och i intilliggande Krossfjorden njuter vi av den vackert skulpterade 14-juliglaciären. På klipporna vid sidan av den isblåskiftande glaciären häckar spetsbergsgrisslor och tretåig mås.

Raudfjorden

Den natursköna Raudfjorden karaktäriseras av många glaciärer och är ett favorittillhåll för säl. Klipporna och stränderna bjuder även på ett sjudande fågelliv.

Virgohamna, Danskøya

Det var härifrån som Andrée, Frænkel och Strindberg år 1897 startade sin ödesdigra färd mot Nordpolen med ballongen Örnen. Färden avslutades då de tvingades nödlanda på packisen norr om Svalbard. Här började den långa isvandring som tog dem till Vitön, där deras kvarlevor återfanns först 33 år senare. I Virgohamna på Danskøya finns rester av ballonghuset och högar med de järnfilspån som männen blandade med svavelsyra för att framställa ballongens vätgas.

Bellsund

På bergssluttningarna vid vackra Vårsolbukta i Bellsund häckar alkekungar i tiotusental. Vi går iland och vandrar över tundran upp mot fågelberget, där vi på nära håll kan njuta av hur dessa charmiga fåglar cirkulerar runt oss.

Hornsund

Majestätiska Hornsund utgörs av flera storslagna fjordar på Spetsbergens sydvästkust, där glaciärer kalvar ut vackra, blåskimrande isberg. På fjordisen brukar storsälen hålla till och ibland seglar valrossar förbi oss, vilandes på ett bekvämt isflak. Detta är ett favorittillhåll för en del av Svalbards många isbjörnar och har vi tur kanske någon av dem lufsar fram på fjordisen.

Dag 9 – onsdag 29 maj
Longyearbyen

Tidigt på morgonen kliver vi av vårt expeditionsfartyg och påbörjar vår resa hem.

Vänligen observera: Vår exakta rutt beror helt på väder, isförhållanden och djurmöten. Det finns mängder av vackra platser att uppleva på Svalbard och vi strävar alltid efter att maximera er upplevelse i Arktis. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

M-magasin kommer att vara en grupp om ca 25 personer ombord.

Läs om en av våra tidigare Svalbardresor här!

NUVARANDE Maj 2019: Se sagolika Svalbard
NÄSTA Mars 2019: Res med oss till Sydafrika – på safari och till Kapstaden