Packa väskan smart – som Amelia!

Amelia Adamo har blivit en världsresenär, eller som hon själv säger: en bekväm äventyrare. Här får du hennes allra smartaste packtips.

När Amelia Adamo skapade M-magasin och därmed också M-kronan och M:s resor, blev hon en proffsigare packare.

– M-magasin tog mig till Etiopien, Japan, Peru, Nepal med mera. Min resväska blev kosmopolitisk, så jag var helt enkelt tvungen att lära mig packa. Innan dess reste jag kanske två, tre gånger om året och varje gång packade jag alltid för mycket. Ändå hade jag aldrig något som passade ihop – en tredjedel användes inte. Tänk om jag spiller, tänk om det blir kallt… Nu har jag tränat och kokat ner mina erfarenheter så att jag numera kan resa lättare.

– Färgkoordinering är nyckeln!

Vad är då hemligheten? Jo, Amelia gör programblad.
– Den första frågan jag ställer mig är: Vad ska jag göra? På måndagen är det safari, på tisdagen är det dans och så vidare. En byxa ska användas minst tre gånger så då gäller det att matcha. Jag har helt enkelt blivit jättebra på att färgkoordinera, det är själva nyckeln.

Det andra Amelia gör är att kolla på väderappen; hur stor skillnad är det mellan dag- och nattemperaturer, hur ser det ut med väderomslag, regnutsikter etcetera.

– Vantar och mössor kan man alltid köpa om det kniper, men jag har alltid med mig en poncho eller sjal. De funkar ovanpå en klänning eller till och med ovanpå en jacka om det är mycket kallt. Och om man inte ska till tropikerna är det lämpligt att ta med en lätt dunjacka som man kan rulla ihop i ett fodral. Samma sak med regnponcho.

Amelia har genomlidit många långa flygresor i byxor som smiter åt i midjan och har numera särskilda kläder för flygresorna.

– Mjuka! Jag har ett set med gröna resekläder som inte sitter åt någonstans och som jag ändå känner mig fin i. Ibland har jag en blommig kappa från designern Jessica Cato till, men då kan det inte bli mer blommigt i packningen!

Efter 60 började Amelia använda sina egna kroppsformade underkläder (Adamo by Swegmark som finns i M:s webbshop) som formar kroppen, även på resa.

På väg igen! Så här klär sig Amelia Adamo, när hon ska flyga. Mjuka byxor och trikåtröja från Keepitup som funkar åtta timmar på flyg. Kappan är från Rodebjer och Hermessjalen är en 70-årsprsent av väninnor. Och självklart gympadojor, dessa från Puma.

– Jag tar med tvättmedlet Y3 och tvättar upp trosor på rummet. Vad många glömmer är att man måste ha flera behåar med sig om man reser till varmare länder.

Finns det något hon skippar helt och hållet? Jo, kavaj och åtsittande kläder.

– Kavaj känns så stelt. På resa ska det ju vara skönt, och i dag finns så mycket fint i bekväm trikå som ser kavajliknande ut. Tighta kläder undviker jag, det är obekvämt när det är varmt.

– Strumpbyxor använder jag bara i absoluta nödfall, hellre då finbyxor.

Skönt och bekvämt ska det vara, särskilt på fotnivå. Amelia tar bara med sig ett par klackskor, gärna bekväma taxklackar.

– Det räcker! Jag har onda fötter och måste ha skor som har plats för fotbäddar, det är viktigast, till exempel Frövi har ett fantastiskt sortiment för äldre fötter!

Långresa med bad – mina bästa tips

Reser inte utan Den gula bomullsklänningen passar både på kvällen och under dagen. – Jag gillar inte kläder som sitter åt när det är varmt! De blå skorna med taxklack är numera maxhöjd.

• Allt ska kännas luftigt och löst.
•  Jag gör ett upplägg innan packningen och ser till att färgerna  passar ihop i olika lager.
• Jag har ett rese-etui för lekfulla bijouterier som matchar!

Mina favoritplagg när jag ska på badsemester:

 1. En gammal trotjänare är baddräktsdöljaren, den luftiga kaftanen från By Nika.
 2. Gula bomullsklänningen från Fabiana Filippi, köpt i Italien.
 3. Ljusblå blus från Daisy Grace.
 4. Grön luftig skjorta, Malene Birger.
 5. På pallen ligger M:s egen baddräkt (finns i M-shopen) och turkosa vida byxor, köpta utomlands.

På resa ska det vara skönt – i dag finns så mycket fint i bekväm trikå

Weekendresa – då vill jag ha:

 • Linnesvala plagg.
 • Storskjorta och byxor och…
 •  … självklart tar jag med en poncho från M-magasin.

Här har jag hängt ihop färger och plagg för en helg.

 1. Bra lågklackade skor från Italien.
 2. Blommig skjorta och byxor från Oui.
 3. Grå klänning från Les Copains.
 4. Blå taxklackskor i mocka.
 5. Rosa blus från Ahlvar.
 6. Långtröja från Samsøe Samsøe.
 7. Klänning, Diana Gallesi, som aldrig skrynklar, också inköpt i Italien.

Vi plåtade Amelia hemma hos henne och kläderna är hennes privata och finns säkert inte i butik, men inspiration och liknande kläder får du på följande sidor.