Allt om din pension – ny specialtidning från M-magasin

Pensionen, p-ordet, betyder olika saker för olika människor. Några längtar till den där dagen som en ny födelsedag, äntligen ledigt och tid för mig! Andra kan inte tänka sig ett liv utan att gå till jobbet. Några drömmer om ett ”nytt” arbetsliv, att göra verklighet av drömmar och idéer som fått stå på paus under ett hektiskt yrkesliv. En fjärde drömmer om att fly mörkret för ett nytt liv i solen.

2018 9 pensionsbilaga innehall

Ur innehållet:

• När är det dags att sluta?
• Testa hur det skulle vara
• Goda råd om fondsparande
• Pensionen & passionen
• Utlandsdrömmen
Beställ M:s specialtidning om pensionen här.

Våra drömmar ser olika ut, och det har vi försökt spegla i den här nya specialtidningen från M-magasin: Allt om din pension.

Vi, chefredaktör Åsa Lundegård och jag, Louise Göransson, som till vardags är redaktör på M-magasin, och ansvarar för avdelningar om pengar och hälsa, hoppas verkligen att du som läser tidningen, oavsett vem du är, hittar både kunskap och inspiration, för det har varit vårt mål.

För 50 år sedan var ”livet efter pensionen” kanske på sin höjd tid att påta i trädgården, och att ta hand om barnbarnen. Nu lever vi allt längre, och vi är allt friskare. Det betyder mycket för våra förväntningar på pensionslivet.

Hur blir det till exempel när du och din kärlek plötsligt ses dygnet runt. Vad händer med relationen, och känslorna? Bli inte skräckslagen om det känns ”skavigt” till en början. Psykologen Allan Linnér ger rådet att ta tid på sig och att ”vårda vi:et som ert gemensamma barn”.

Vi har också träffat Malena Ivarsson, som är proffs på passion, sex och samlevnad, och frågat om hennes bästa råd. Och så har vi förstås intervjuat ”riktiga människor”. Par som tycker att relationen har utvecklats efter pensionen. Mer tid till att göra saker tillsammans, fler sovmorgnar och mer frihet!

Om du inte känner dig klar med jobbet men vill pröva att vara din egen chef, att starta eget, har vi skapat en guide så att du kan testa din idé och (kanske) gå från idé till verklighet.

Vi berättar också om vad som kan vara bra att tänka på om du funderar på att flytta utomlands.

Men oavsett om du drömmer om ett hus i solen, eller ett företag på fickan, så gäller det ju att ta rätt beslut när det kommer till hur, när och i vilken takt du ska ta ut din pension. Det har vi ägnat mycket tid åt att förstå, och förklara. Ett extra tack till ”vår” profil Birgitta Piper, och hennes panel av experter som benar ut krångliga frågor på ett pedagogiskt sätt. För när det kommer till pensionen, är det sällan en lösning som passar alla.

Tack också till alla bjussiga medverkande, kvinnor och män – som delar med sig av hur de tänkt och beslutat, och hur det blev!

Ett magasin som blir angeläget består ju till stor del av de människor som medverkar!

Vi hoppas att den här tidningen ska ge dig råd, inspiration och näring åt en och annan dröm om framtiden!

Åsa Lundegård, chefredaktör
Louise Göransson, redaktör