Succé med barnbarnen i London

När barnbarnen får visa vägen blir det toppen!
Som när M-magasin åker till London och Harry Potters värld.
Halvvägs in i resan har barnen redan hittat nya vänner och vi mappies njuter för fullt av att bli som barn på nytt. 

Margareta Liljebo Lundgren sitter framför Julia Roberts, från vänster Lo, 10, Kerstin och Alice, 12. Alla från Luleå.

Första dagen besökte vi Madame Tussauds vaxkabinett, där vi facsinerades av blickar så levande att det kändes fräckt att tränga sig på för en selfie. Men det gjorde vi, även om det verkade som att supermappien Dame Helen Mirren ville hålla lite distans. Vi fick faktiskt komma så nära alla dockor att vi faktiskt kunde rufsa dem i håret (vilket vi givetvis inte gjorde!).

Ett tips om du ska besöka Madame Tussauds, missa inte filmföreställningen i 4D med en handfull superhjältar! Man behöver inte känna till dem, utan bara luta sig tillbaka med sina barn eller barnbarn och få en tio minuters resa i superhjältekrafter. De är överallt i luften och delar med sig av både vindpustar, vattenstänk, och förkylningar … Se den – vi duckade för superkrafterna och kiknade av skratt (lite skräckblandat, bör tilläggas).

Sedan var det förstås dags för en av resans höjdpunkter: Harry Potters Studios, en dryg timmes bussresa utanför London. Vår buss var lastad med Gryffindors, mugglare och en chaufför – och det gick nästan att ta på förväntningarna i luften!

Läskiga masker.

Och efteråt kunde vi konstatera: Sommaren är räddad! De som har läst Harry Potter-böckerna kommer att läsa om dem, de som inte har läst dem har en skatt att ta sig an. Detsamma gäller filmerna. Detta oavsett ålder; barnbarn som mappie var uppfyllda av den fantasyvärld om den föräldralösa pojken som visar sig ha magiska krafter …


En del av Hogwarts-modellen.

Men Harry Potters Studios är inte enbart ett kommersiellt palats. Man kliver rakt in i scenografin från de åtta filmerna och får en fantastisk titt bakom kulisserna. Varenda detalj och miljö finns där, från Harry Potters lilla krypin under trappan på Privet drive (där han bodde i tio år!) till en modell av hela Hogwarts i skala 1:24. Måste bara ses! Dessutom kläder, interiörer, läskiga masker och alla tänkbara Hogwarts-miljöer. Liksom alla karaktärer, både goda och onda. Vi fick lära oss massor om hur det är att göra fantasyfilm – och flyga kvast, spriga genom väggen (nåja, nästan i alla fall) på tågstationen och förstås svingat våra trollspön och uttalat några trollformler … men ingen började sväva och ingen blev en padda!


Vincent och Ines, båda 7 år.

I dag väntar musikalen Leijonkungen. Behöver jag säga att det är förväntan i luften, igen.

Vid pennan: Annika Ortmark (med Dame Helen Mirren).

 

Vad tyckte då barnen var bäst med Harry Potter Studios?


Isac och Vera.

Isac, 9 år, Ekerö
– Diagon alley, att se var Harry Potter köpte sin kvast, trollstav och husdjur. Och att se alla masker och hur de skapade basilisken och varulven.

Vera, 9 år, Ekerö
– Att få se hur de har gjort filmerna var häftigt och häftigast var nog Dumbledores kontor, alla detaljer finns där, liksom i rummet med alla trolldrycker.

Felix och Victor.

Felix, 10 år, Växjö
– Det var roligt och spännande att se hur de har gjort filmerna, jag visste inte att det såg ut så på riktigt, jag har lärt mig hur man gör film.

Victor, 10 år, Göteborg
– Det var häftigt att se hur de gjorde när spelade in filmerna och att se alla askar med trollstavar, att de finns på riktigt! Och modellen av Hogwarts! Maskerna var också häftiga, och händerna med alla blodådror lite läskiga …

Moa, 8 år, Stockholm
– Det var väldigt magiskt och coolt att de hade byggt upp hela Hogwarts. Maskerna var jätteroligt att se, jag visste inte att de hade gjort en mask av Hagrid.