Hej då, London!

Fyra dagars barnbarnsfrossa är över. Fyra dagars äventyr. Det är ett nöjt gäng som flyger hem till Sverige igen, rapporterar M-magasins redaktionschef Annika Ortmark Lind, som för första gången var med på en barnbarnsresa.

Tänk vad härligt. Att under fyra dagar få dela allt med sina barnbarn, och få uppleva London med äventyr från Harry Potter och Lejonkungen till att åka dubbeldäckare och spela brännboll i Kensington Gardens (andra änden av Hyde Park). Nu är barnbarnsresan över för den här gången och på flyget hem har det hänt något: barnen har fått nya kompisar, liksom vi vuxna.

M-magasins barnbarnsresor är unika. Det kan vara far- och morföräldrar som har gett resan som present till sina nyblivna 10-åringar. Det är tre generationer som reser tillsammans. Det är kusiner som får fyra härliga dagar med sin gemensamma mormor. Det är barnbarn som får alldeles speciell egentid med sin farmor, och det är farmödrar som får alldeles exklusiv tillgång till sitt barnbarn …

Birgitta Karlahag har rest mycket med M-magasin. Det här är hennes andra barnbarnsresa, nu med Ines, 7 år.

Den här gången är det 17 vuxna och 20 barnbarn som gör London i fyra dagar; som delar unika upplevelser och får minnen för livet. För det ju är så resor fungerar, man bygger en liten gemensam bank av minnen som ”kommer du ihåg, mormor, när vi fick öppna porten till stora salen i Hogwarts?” eller ”kommer du ihåg, farmor, när du inte kände igen Leonardo DiCaprio hos Madame Tussauds …?”.

Guiden Peter Wik visar vägen till British Museum och mumierna.

Ines och Vincent kollar in en gammal torr mumie.

I spetsen för detta härliga gäng fanns vår eminenta guide Peter Wik. Min roll var mer assiterande, och det var en ynnest. Att få gå sist på våra utflykter och samtala med Moa, 8 år, om allt från Big Bens timvisare till varför engelsmännen är så artiga. Och att åka Londons tunnebana med hela gänget i rusningstid – då var impfaktorn hög.

På given signal pressade vi oss in bland stressade Londonbor som var på väg hem från jobbet, och som smalt när de hörde vilka juveler de trängdes med – ”17 grannies and their 20 grandchildren”. Det var svettigt, det var trångt – men vi klarade det!

Och sedan väntade Lejonkungen, en musikal som har allt! Fantastiska kostymer, underbar sång och musik, och en gripande berättelse som tack och lov vänder från sorg när Simbas pappa dör till fullständig avväpnande tokglädje när Timon och Pumba göra entré. Att få dela 7-åriga Ludvigs totala och hängivna glädje var underbart. Liksom att se hur hans stora kusiner, Iris, 12, och Elsa, 16, försökte dämpa hans glädjetjut.

Ja, så här har det fortsatt. Glädje, skratt och en och annan tår, förstås. Så är det ju i livet, även på en barnbarnsresa. Men när vi fick avrunda med brännboll i Kensington gardens var lyckan total. Regnet hotade, alla var inte på plats, men vi var i alla fall drygt 20 ”grannies and grandchildren” som gjorde upp om äran på den inbjudande gränsmattan. Jag vet inte vem som hade roligast: far- och morföräldrarna eller barnbarnen? Visst, vi i det äldre laget var ganska ringrostiga, men vi tog en och annan lyra, plockade till och med poäng med några frivarv och brände de små grynen ett antal gånger. Dessvärre hjälpte inte det. Barnbarnen vann med 92 mot 64.

Sedan tog vi fram hopprep, fotboll och frisbee. Ingen skärmtid här inte, bara massor med spring och uppladdning för buss och flyg hem.

Jodå, det fanns stunder då de vuxna behövde tanka lite vuxentid med någon nyfunnen väninna. Eller gå iväg och shoppa en sväng för sig själv. Men mest av allt var vi tillsammans, och vi var det för att vi hade så himla kul.

Nyblivna bästisarna Vilda och Alma framför London Eye.

Alma, 9 år, tycker som de flesta att ALLT var bäst, men hon har ett tillägg:
– Vet du vad jag tycker var allra bäst? Att jag träffade Vilda.

Det är sedan länge känt att M-magasins resor för samman mappiesar, men nu vet vi att det även gäller deras barnbarn, som Alma och Vilda, också hon 9 år.

Läs gärna mer om barnbarnsresan till London och Harry Potter Studios och Madame Tussauds här.

Nästa år åker vi igen i juni och i augusti, när barnbarnen har sommarlov. Boka redan nu! 
Mejla till resa@bt.bonnier.se