Svalbard om våren är mer än en resa. Det är en insikt om vår jords skönhet, och skörhet. Ett äventyr att minnas hela livet. Här berättar M:s chefredaktör Åsa Lundegård om en dag ut ombord:

Svalbard liten

Åsa Lundegård och Elisabeth Karlsson.

7:00 Vi väcks av expeditionsledarens röst i högtalaren som välkomnar till frukost, och berättar om förmiddagens planer. Stor frukost i matsalen där vi blir ompysslade av den underbara personalen. Redan dag två vet de att jag vill börja med en stor cappuccino före scrambled eggs och goda smörgåsar med alla tänkbara pålägg.

Efter frukost får vi mer information om vilken tid zodiacerna, gummibåtarna, ska avgå. Vi byter om, tar på oss flytvästar, och står sedan fint i kö för att hoppa på gummibåtarna, tillsammans med våra guider.

Förmiddag: Vi ger oss ut på en tur i den arktiska vildmarken. Vissa dagar går vi iland, andra dagar färdas vi långt in i glaciärerna och i islandskapet för att komma nära fåglar, säl, eller isbjörn. Det är tryggt och säkert, vi reser med de proffsiga guiderna, som kan allt om just den här platsen.

Lunch: Tillbaka ombord på båten, hinner vi till hytten, och trär av oss några av de lager kläder som krävs för en dag på Ishavet. Det serveras buffé till lunch, med ett stort antal rätter att välja på.
Efter lunch vilar några av oss, andra tar en kaffe och småpratar i Panoramaloungen, vår samlingsplats.

Eftermiddag: Ny expedition med zodiacerna, och nya äventyr. Vi tröttnar aldrig, och det går inte att se sig mätt på naturen, det är som att befinna sig mitt i en film! Sen eftermiddag är vi åter ombord på båten, vårt moderskepp som är vårt hem under de här dagarna.

Middagen serveras i matsalen, med 10–12 rätter från en à la carte-meny att välja bland. Senare under kvällen erbjuds vi föreläsningar i loungen, eller så ser vi en film ihop. Vi spanar med våra kikare. Solen skiner. Det blir aldrig mörkt den här årstiden.

Jag vaggas tidigt till sömns, för att vakna upp ännu en morgon, och nyper mig i armen för att förstå att jag får vara med om det här!

FAKTA SVALBARDSRESAN
Svalbard ligger mellan Norges fastland och Nordpolen och är en av världens ännu i stort sett orörda vildmarker.

Resans datum: 21–29 maj 2019
Pris: Prenumeranter  från 35 900 kr per person.
Övriga från 36 900 kr per person.
Pris med del i  trippelhytt.

Vi reser tryggt, med fyra guider och en expeditionsledare.
M-magasin grupp kommer att vara ca 25 personer.
En person från M-magasin följer med på resan.

Boka här 
Eller ring 
Resebyrån 
PolarQuest, tel 031-333 17 30.

Som alltid följer en representant från M-magasin med på resan.

Vänligen observera: Vår exakta rutt beror helt på väder, isförhållanden och djurmöten. Det finns mängder av vackra platser att uppleva på Svalbard och vi strävar alltid efter att maximera er upplevelse i Arktis. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

Se bilder från en av våra tidigare Svalbardresor här!

RESANS HÖJDPUNKTER

Dag 1
21 maj Longyearbyen

Vi anländer till Svalbards huvudort Longyearbyen och checkar in på vårt hotell.

Dag 2 till 8
22 maj – 28 maj Svalbard

Vi utforskar Longyearbyen. Under eftermiddagen går vi ombord på fartyget ”M/S Quest” och expeditionskryssningen kan starta. Kanske hinner vi med ett första strandhugg innan vi beger oss antingen söderut eller norrut, beroende på is och vindförhållanden. Nu reser vi i sann expeditionsanda och följande är endast exempel på platser vi kan komma att besöka:

Alkhornet

Vid inloppet till Isfjorden ligger fågelberget Alkhornet, en spetsig, flera hundra meter hög klippa. Här syns ofta vitkindade gäss, spetsbergsgrisslor, vittrutar, snösparvar och tretåiga måsar. I klippskrevorna runt fågelberget har flera polarrävar sina lyor och har vi tur får vi se dessa söta, små djur som frenetiskt letar efter mat.

Prins Karls Forland

Denna långsmala ö längs Spetsbergens västkust är täckt av en magnifik, snöklädd bergskedja. Ön är hemvist för både valrossar, polarrävar, knubbsälar och havsfåglar.

Kongsfjorden och Krossfjorden

I bildsköna Kongsfjorden ligger den lilla forskarbyn Ny-Ålesund, känd som startplatsen för Nobiles och Amundsens försök att nå Nordpolen och i intilliggande Krossfjorden njuter vi av den vackert skulpterade 14-juliglaciären. På klipporna vid sidan av den isblåskiftande glaciären häckar spetsbergsgrisslor och tretåig mås.

Raudfjorden

Den natursköna Raudfjorden karaktäriseras av många glaciärer och är ett favorittillhåll för säl. Klipporna och stränderna bjuder även på ett sjudande fågelliv.

Virgohamna, Danskøya

Det var härifrån som Andrée, Frænkel och Strindberg år 1897 startade sin ödesdigra färd mot Nordpolen med ballongen Örnen. Färden avslutades då de tvingades nödlanda på packisen norr om Svalbard. Här började den långa isvandring som tog dem till Vitön, där deras kvarlevor återfanns först 33 år senare. I VirgohamnaDanskøya finns rester av ballonghuset och högar med de järnfilspån som männen blandade med svavelsyra för att framställa ballongens vätgas.

Bellsund

På bergssluttningarna vid vackra Vårsolbukta i Bellsund häckar alkekungar i tiotusental. Vi går iland och vandrar över tundran upp mot fågelberget, där vi på nära håll kan njuta av hur dessa charmiga fåglar cirkulerar runt oss.

Hornsund

Majestätiska Hornsund utgörs av flera storslagna fjordar på Spetsbergens sydvästkust, där glaciärer kalvar ut vackra, blåskimrande isberg. På fjordisen brukar storsälen hålla till och ibland seglar valrossar förbi oss, vilandes på ett bekvämt isflak. Detta är ett favorittillhåll för en del av Svalbards många isbjörnar och har vi tur kanske någon av dem lufsar fram på fjordisen.

Dag 9 – onsdag 29 maj
Longyearbyen

Tidigt på morgonen kliver vi av vårt expeditionsfartyg och påbörjar vår resa hem.