Mormor, kan inte du och jag åka till Paris? 24–27 juni 2014

Att resa med barn är att se världen med nya ögon. Vi åkte till Paris med 36 resenärer, de yngsta sex år och den äldsta 75. Nya vänskaper uppstod redan på flygplatsen. 

Tänk att resa med sitt barnbarn på egen hand. Och tänk, att få ha mormor eller farmor helt för sig själv några dagar! Resan går i Linneas fotspår, hon som åkte till målarens trädgård i Giverny med sin vän Blomquist. Berättelsen är en älskad barnbok, Linnea i målarens trädgård, av Christina Björk och Lena Andersson.

Det är kväll när vi kommer fram. Vår guide Peter Wik trollar fram en resväska med frukt, dricka och choklad så att alla får extra energi inför första mötet med staden. Snart glider bussen bekvämt förbi sevärdheterna. Åh, där är Triumfbågen och oj, kolla på Eiffeltornet, som lyser med tusen och åter tusen guldgula lampor. 

Plötsligt susar tusentals rullskridskoåkare förbi på gatan – och kolla där kommer en diskobuss! Va – finns det sådana!? Vi vinkar till alla som dansar där inne i blått neonljus. Omtumlade och glada landar vid på hotellet.

Nästa dag tar vi itu med näckrosorna – ett tema för resan. Vi börjar med att studera några av Claude Monets mindre målningar på Musée Marmottan. 

En stund senare står vi högst upp på Triumfbågens tak, mätta och glada efter en lunch på Champs Elysées. Vi har gått de 284 trappstegen ända upp och härifrån ser vi avenyerna stråla åt alla håll. 

På Montmartre tittar vi på folklivet. Pigga små ben tar trapporna upp till Sacré Cœur i några snabba kliv, äldre tar det lugnare. På vägen ner hamnar vi i kvarterets egen karneval, med tut, skrammel och trumvirvlar.

Vid middagen på hotellet blir det efterrättsfyrverkeri, sång och present (ett rosa glittrigt Eiffeltorn) till resenären Ida som fyller 10. 

I bussen nästa morgon läser Peter högt ur Linnea i målarens trädgård innan vi kommer fram till Målarens trädgård i Giverny. Så det var alltså här han stod och målade sin bro och sina näckrosor – om och om igen, i alla möjliga färger. En impressionist som försökte fånga ögonblicket.

Det gör också våra minsta resenärer. I sina gröna M-skrivböcker samlar de intryck under resan. Där hamnar biljetter, pressade vallmoblad, avritade Eiffeltorn och näckrosor. 

Alla blommor har slagit ut i trädgården. Honungsrosor, irisar, vallmo – doften är bedövande. Vi fotograferar, sniffar och suckar.  

På kvällen tar vi tunnelbanan till restaurang La Citrouille och äter beuf bourguignon och crêpes au chocolat. Sedan promenerar vi över Pont Neuf och tittar på alla lås som älskande från hela världen låst fast på räcket och sedan kastat nyckeln i floden. Strax därefter glider vi sakta fram på en båt under broarna i den magiska Pariskvällen, innan vi tar en skramlig buss hem.

Också sista dagen är full av aktiviteter. Gamla som unga prövar om det går att hoppa hage utanför Notre Dame. Det gör det. Sedan kommer en skur, och vi störtar in i kyrkan och beundrar rosettfönstren inifrån. Från kyrkan är det inte långt till Hotel Esmeralda där bokens Linnea bodde. Utanför står Paris äldsta (eller näst äldsta?) träd, helt övervuxet med en klätterväxt. 

Musée de l’Orangerie i Tuilierierna beundrar vi Monets riktigt stora näckrosmålningar. Där finns tavlor av många andra kända konstnärer, och alla får i uppgift att välja ut sin favorit.

I bussen ligger picknicken och väntar.  Sedan är det äntligen dags för Eiffeltornet! De som vill kan åka allra högst upp, men först följer vi med en guide ner i underjorden. Där ser vi de enorma kugghjul som driver hissarna och där nere finns också hemliga gångar, som ingen vet riktigt var de slutar. 

En glass på det så landar vi glada och lite knäsvaga i bussen. Till chauffören säger vi (som Peter lärt oss) ”Merci Monsieur Jaques!”

Efter ett kramkalas skiljs alla nya vänner, gamla som unga. Kanske ses vi igen på en ny barnbarnsresa.