November 2017: Samba och stränder i Rio – Fullbokat

Följ med till staden där samba är livet! 

Här finns allt: hav, stränder, berg, spännande aktiviteter, shopping och god mat. 

Rio har en spännande historia och många sevärdheter, här finns den berömda Kristusstatyn och berget Sockertoppen, för att inte tala om de fantastiska sandstränderna Copacabana och Ipanema.

Och vem tänker inte på karnevalen när Rio kommer på tal? Där sambaskolorna tävlar mot varandra och sätter en ära i att göra den mest spektakulära showen. På vår resa är en av höjdpunkterna att få en sambalektion hos en av dem. Men på programmet står också ett besök i en favela, sambafotboll och utflykter i bergen och till regnskogen. 

Reseledare är vår fantastiske Peter Wik, och som vanligt följer en representant från M-magasin med på resan.

Resan dag för dag

Tisdag 21 nov
Sverige – Paris – Rio de Janeiro

Incheckning på respektive flygplats och flyg via Paris till Rio de Janeiro där vi landar nästföljande morgon lokal tid.
Flygplansmåltider ingår.   

Onsdag 22 nov
Vi landar i Rio de Janeiro på morgonen. På väg in till stan får vi en första inblick i denna pulserande och vackra stad. Rio upptäcktes av portugisiska sjöfarare i januari 1502 som trodde de hamnat vid en flod och döpte staden till Januarifloden (Rio de Janeiro). Det visade sig dock att de hamnat i en vik som indianerna kallade Guanabara – havets arm. 

Temperaturen i Rio ligger på behagliga 22-26 grader i november.

Vi tar kabinbanan upp på toppen av berget Sockertoppen. Därifrån har vi en underbar utsikt över staden och bland annat Kristusstatyn på Corcovadoberget. Vi ser ut över Copacabana med dess välkända siluett. I bakgrunden Ipanemastranden och Leblon. Under dagen äter vi lunch tillsammans.

På kvällen äter gemensam middag på en uterestaurang på Copacabana.
Lunch och middag ingår.

Torsdag 23 nov
Före frukost träffas vi på stranden för lite uppfriskande morgongymnastik!

Utflykt till Corcovadoberget eller puckelryggen som berget också kallas. Här, nästan 800 möh, har vi en fantastisk utsikt över staden. Vi ser den världsberömda Kristusstatyn, Rios kanske mest välkända landmärke. Statyn kallas ibland för Limhamns-Jesus på grund eftersom cementen i fundamentet kommer från Limhamn. Lunch tillsammans.

Brasilien är också starkt förknippat med Amazonas och vi får uppleva en del av regnskogens flora och fauna under vårt besök i världens största urbana skog, Tijuca. I jeepar tar vi oss ut i vildmarken, till tropiska växter, vattenfall, fåglar och fjärilar. Besök på den botaniska trädgården.

På kvällen går vi på sambarestaurangen Rio Scenarium i de gamla delarna av Rio dit folk kommer från hela världen för att lyssna på och dansa samba. En av de som kommer hit och hämtar inspiration är Lill Lindfors!

Fredag 24 nov
Vi börjar dagen med en promenad längs Copacabana.

I Rios runt 600 favelor, kåkstäderna utmed Rios bergssidor, lever en femtedel, närmare 2 miljoner, av Rios befolkning. 
Favelorna är egna städer i staden, utanför samhället och lagen med sin egen ordning. Vi besöker Rocinha där det officiella invånarantalet är runt 60 000 men där det i verkligheten bor över 200 000 människor. Tant Lea guidar och berättar om livet i favelan. Rundturen avslutas med lunch på takterrassen till hennes hus, där vi serveras en brasiliansk böngryta med chorizo, Feijoada.

Eftermiddag på egen hand. Prova gärna någon av stränderna eller hotellpoolen. Promenera, insup atmosfären, shoppa eller njut av solen och folklivet från en strandbar.

Middag på egen hand.
För den som vill kan vi denna kväll ordna ett besök på den stora sambashowen Plataforma.

Lördag 25 nov
Vi åker ut på landet, till staden Petropolis i bergen. På kolonialtiden var detta ett rekreationsområde för rika européer som flydde storstaden. I mitten av 1800-talet byggde kung Pedro II ett sommarpalats till sin sjuka dotter här, då hon inte stod ut med hettan i Rio. Vi besöker det kungliga muséet och ser ser den brasilianske flygpionjären Alberto Santos Dumonts spektakulära villa.

På källen väntar en av resans höjdpunkter, då vi besöker sambaskolan Salguerio och lär oss grundstegen och tränar tillsammans. En unik och minnesvärd upplevelse. De som känner att de orkar dansa mer, följer med till sambakvarteren i Lapa och fortsätter ”skaka rumpa”!

Söndag 26nov 
Vi går på sambafotboll! Att gå på fotboll i Rio är något helt annat än hemma, och det spelar ingen roll om du är sportintresserad eller ej, detta är en folkfest med fyrverkeri, sång och samba! Vi startar på en av Rios kända botequimbarer där vi äter lunch, dricker öl och laddar innan vi beger oss till världens största stadion, Maracana, huvudarena för de Olympiska Spelen sommaren 2016. Folklivet och stämningen är nästan en större upplevelse än själva fotbollsmatchen. Med oss på stadion har vi också ett alldeles eget sambaband som håller stämningen på topp! 

Resten av kvällen på egen hand.

Måndag 27 nov
Vi njuter av sol, bad och atmosfären på Copacabana! Peter skaffar kokosnötter till alla och den som vill kan njuta av en skön massage på stranden (mot kostnad).
Gemensam lunch en strandrestaurang, sedan promenad sedan till Ipanemastranden, kanske för att shoppa kända brasilianska märken som Hawaiianas och Osklen.

På eftermiddagen besök hos den världsberömda smyckestillverkaren H. Stern. Här får vi se hela bearbetningsprocessen från oslipad råsten till fulländade smycken.

Kvällspromenad för att se solen gå ner över Ipanema och de magiska bergen! Efter en Caipirinha-drink beger oss ut för en avskedsmiddag på en churrascaria, en restaurang där man grillar kött till perfektion över öppen eld. Vi serveras vid bordet där bitar skärs upp med vassa knivar direkt över tallriken. 

Tisdag 28 nov
Dagen på egen hand med sol, bad eller shopping. Shoppa till exempel i Saara Fashion Mall eller Rio Sul, två populära gallerior. Eller besök konstmuseet Mar, eller det spektakulära svävande framtidsmuséet, till vilket arkitekten Calatrava hämtade inspiration från ananasväxten.

Vi får behålla våra rum ända till sen eftermiddag för att kunna duscha och byta om inför vår avresa på kvällen.
Middag på egen hand innan vårt kvällsflyg lämnar. 

Onsdag 29 nov
Ankomst till Paris på morgonen för vidare resa till Sverige där vi landar runt lunch med underbara minnen i bagaget!