Res med oss till Downton Abbey i april 2017

Följ med oss på en oförglömlig resa till verklighetens Downton Abbey, till pittoreska byar, storslagna katedraler i Cotswolds gröna böljande landskap med fascinerande historia. Resan går den 8–12 april 2017.

Resan dag för dag i korthet.
Längre beskrivning för varje dag längre ner.

Dag 1
Flyg från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn till London, buss mot Cheltenham, stopp vid West Green House Gardens, afternoon tea, promenad i trädgården, vidare till Cheltenham. Välkomstmiddag på hotellet.

Dag 2
Busstur till Cotswolds med stopp vid Sudeley Castle, lunch i Cheltenham, ledig tid.

Dag 3
Besök i Bath med romerska baden och Pump Room, tid för shopping, på återvägen Malmesbury Abbey House Garden och orten Tetbury.

Dag 4
Med buss mot Highclere Castle (Downton Abbey), besök i Bampton, lunch längs vägen, vidare till Windsor, avskedsmiddag.

Dag 5
Besök på Windsor Castle och guidad promenad i Eton, lunch och shopping på egen hand. Transfer till flygplatsen, hemresa.


En av Cotswolds charmiga byar.

Detaljerat program

Dag 1
Lördag 8 april 2017
Flyg med SAS från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn till London Heathrow med ankomst cirka kl 13.
Vår svenska guide Tina Engström möter gruppen.
På väg mot Cheltenham stannar vi till i grevskapet Hampshire, vid charmerande West Green House Gardens, där vi börjar med afternoon tea i lite annorlunda miljö. Vi blir serverade smörgåssnittar, scones med clotted cream och sylt samt goda små bakverk i växthuset som är överfyllt av blommor, frukt och dekorationer med kopplingar till Alice i Underlandet. Efteråt njuter vi av trädgårdens olika rum med allt från vackra dahlior till spaljerade äppelträd. I Alice Garden finns också buxbomsbuskar formklippta som tekannor och nallebjörnar, och i en annan del av trädgården kan man ta en promenad kring en liten sjö. I presentbutiken hittar man vackra tvålar, servetter, porslin och mycket annat.

Vi fortsätter i nordvästlig riktning till den trevliga Cotswaldsstaden Cheltenham, där vi checkar in på vårt hotell, The Queens Hotel som är beläget mitt i stan med utsikt över Imperial Square Garden samt det ståtliga Town Hall. Ett elegant hotell i neo-classicstil med vit fasad och modern inredning. Här kommer vi att bo i tre nätter.

Före middagen samlas vi på hotellet, får ett glas vin (ingår) och lyssnar på när vår guide Tina berättar om vad vi ska se under dagarna i England och om engelsk litteratur. Välkomstmiddag på hotellet.

Dag 2
Söndag 9 april
I dag ser vi mera av vackra Cotswolds med sitt böljande landskap och pittoreska byar. Vi besöker det vackra Sudeley Castle, där vi får en rundvisning och möjlighet att se den vackra och prisbelönta, ekologiskt skötta trädgården med formklippta häckar och buskar. I slottet levde fram till 1548 Catherine Parr, som var Henry VIII:s sjätte och sista fru. I modern tid har bland andra fotomodellen och skådespelerskan Liz Hurley gift sig här. Slottet användes vid inspelningen av BBC:s tv-serie Wolf Hall som visat i SVT.
Vi kommer tillbaka till Cheltenham lagom till lunch som vi intar gemensamt. Eftermiddagen ledig för strövtåg på egen hand och shopping. Vår guide Tina kan ge oss tips och svara på frågor.
På kvällen samlas vi för en drink i baren och den som vill följer med på middag på någon av Cheltenhams trevliga restauranger (drink och middag betalas separat på plats).


Romerska baden i Bath.

Dag 3
Måndag 10 april
Turen går söderut till Bath, en av Unescos världsarvsstäder. Guidad stadspromenad, där vi bland annat besöker de romerska baden och Pump Room där man än i dag dricker brunn. Hela centrala Bath finns på Unescos världsarvslista och här finns fina museer över tidigare storhetsperioder. Sedan blir det lite tid för shopping och egna strövtåg. Lunch på egen hand eller i sällskap med någon av M-magasins representanter. Vår guide Tina erbjuder en guidad Jane Austen-tur för den som vill.
På tillbakavägen stannar vi till och ser den vackra Malmesbury Abbey House Garden, Vi kommer även göra ett stopp i charmiga Market Town Tetbury som har flera antikaffärer och den populära The Highgrove Shop med heminredning och trädgårdssaker som Prins Charles öppnade 2008 till förmån för välgörenhet.
Ledig kväll. Den som vill går med på gemensam middag (betalas på plats).

Dag 4
Tisdag 11 april
Vi checkar ut efter frukost och beger oss i riktning mot Highclere Castle och stannar till vid den lilla byn Bampton, där flera Downton Abbey-avsnitt spelats in. Vår guide visar och berättar. Efter bybesöket stannar vi till för en publunch på vägen. Vår guide berättar om Highclere Castle och Downton Abbey. Besöket inkluderar House and Garden. (Gruppens besökstid på slottet är 14.00–16.00.)

Lite bakgrund om Highclere Castle 
Highclere Castle är slottet där tv-serien Downton Abbey spelats in. Flera av rummen som används för inspelningarna är öppna för besök, liksom den vackra parken och ett egyptiskt museum i källaren. Det var ju den femte lord Carnarvon som var med och upptäckte Tutankhamons grav 1922. Nu är det den åttonde greven som driver slottet tillsammans med sin hustru. Lady Carnavaron har sin egen blogg, där man kan följa vad som händer på slottet, och hon har skrivit två böcker om ett par av de tidigare slottsfruarna: Lady Almina och verklighetens Downton Abbey (finns på svenska) och Lady Catherine and the real Downton Abbey. Många avsnitt i tv-serien bygger på böckernas verkliga händelser. Foton från inspelningen av tv-serien visas i en del av rummen vi besöker.

Efter alla intryck och kanske lite shopping på slottet så fortsätter vi till den lilla staden Windsor. Staden ligger på ena sidan av floden Themsen och på andra sidan ligger orten Eton. Inkvartering på Mercure The Castle Hotel, som ligger mycket central, snett över gatan från Windsor Castle. Nyrenoverat och med trevlig restaurang och bar.
På kvällen samlas vi för gemensam avskedsmiddag på hotellet.

Dag 5
Onsdag 12 april
Efter frukost besöker vi det kungliga slottet Windsor Castle, drottningens officiella residence. Slottet är Storbrittaniens största och började byggas redan på 1000-talet av Vilhelm Erövraren. Den brittiska kungaätten antog 1917 namnet Windsor efter detta slott. Vi får höra om slottets spännande historia. Vi tar oss sedan vidare till Eton, känt för privatskolan Eton College där eleverna än i dag går klädda i frack. Vi får egen tid för lunch och shopping. Återsamling för transfer till den närbelägna flygplatsen, Heathrow Airport, där vi bör vara senast kl 15.00. Hemresa med SAS, avgång cirka kl 17.00 (Köpenhamn/Göteborg) och 18.15 (Stockholm). Flygplatsen har stort utbud av butiker och tax-free så där kan vi förströ oss innan planet avgår.