Res med oss till Kambodja och Thailand 1–10 november 2016

Följ med på ännu en drömresa – nu till världens underverk, Angkor Vat i Kambodja! 

Vi fortsätter att skräddarsy våra resor utöver det vanliga. Det här blir vår 6:e långresa där vi upplever något unikt tillsammans. Den här gången tar vi er med till Kambodja och Bangkok i Thailand.

Uråldriga länder, mångårig historia, fantastiska skatter toppat med supermoderna inslag, det är Kambodja och Thailand.

Kambodja: Mitt i djungeln breder sig det mäktiga tempelområdet Angkor ut sig – världens största. Och vi ska förstås se huvudtemplet Angkor Wat i solnedgången. Sorgligt men nödvändigt är också att besöka historiska Dödens fält (The Killing Fields) i Phnom Pen, för att minnas!

Bangkok: Österns Venedig erbjuder inte bara shopping (också på natten) i världsklass, utan också cykeltaxi i Chinatown, storslagen blomstermarknad, båtturer i vackra kanaler och tid för spa och annat. 

Reseledaren och guiden, vår fantastiska Peter Wik, ser till att maten är vällagad, anekdoterna många och att vi översköljs av ländernas skönhet och kultur.  

Som vanligt följer en representant från M-magasin med.

Resan dag för dag 

DAG 1: Flyg med Thai Airways till Bangkok. 

DAG 2: Byte av plan i Bangkok, till Kambodjas huvudstad Phnom Penh. Vår guide Peter Wik möter och tar oss på en kortare sightseeing till det vackra Kungliga Palatset med Silver Pagoden, som fått sitt namn av golvet som är täckt av silverplattor om vardera ett kilo. Efter gemensam lunch åker vi till hotellet, tar en tupplur och kanske ett dopp i poolen. På kvällen äter vi en trevlig kambodjansk middag. 

DAG 3: Heldagsutflykt i Phnom Penh. Staden är i dag vad de stora metropolerna i Asien var för 30 år sedan. Vi besöker det Arkeologiska muséet med enastående statyer som en gång smyckade Angkor och liknande tempel. Vi fortsätter till tortyrcentret Tuol Sleng, som numera är ett museum. Här får vi se fasan i Röda Khmerernas spår. Vi besöker också Dödens fält, obehagligt men är ett måste (för att minnas!) när man är här. Efter lunchen besöker vi Phnom Penhs gamla marknad, där man kan man shoppa allt från gammal kuriosa till moderna kläder, väskor och smycken. Vi äter gemensam middag på hotellet. 

DAG 4: Dagens tur går norrut med bekväm buss ca sex timmar till Siem Reap. Vi åker genom ett vackert och frodigt landskap med risfält, regnskog och små byar. Halvvägs till Siem Reap stannar vi i byn Skuon som är känd för att ha Kambodjas godaste spindlar! (Det var under Röda Khmerernas år som spindeln blev en maträtt). Vi äter gemensam lunch (ej spindlar!) och reser vidare till Siem Reap, som är Kambodjas näst största stad och mest känd för ruinstaden Angkor. Vi checkar in på vårt hotell, tar ett dopp i poolen och före den gemensamma middagen får alla njuta av en skön fotmassage.

DAG 5: Dagens tur går till den mäktiga ruinstaden Angkor som från 800-talet till 1400-talet var huvudstad i Khmerriket – dåtidens stormakt i Sydostasien. Angkor Vat är den självklara nationalsymbolen som bland annat pryder landets flagga. Tempelområdet täcker mer än fem kvadratkilometer och var till slutet av 1800-talet helt outforskat av arkeologer från väst. Angkorområdet utsågs 1992 av UNESCO till ett av världens kulturarv. Efter lunch ser vi skogstemplet Ta Prohm som är ett systertempel till Preah Khan, där träden vuxit samman med tempelbyggnaderna. Resten av dagen spenderar vi på egen hand för egna upptäcktsfärder, shopping, sol och bad. 

DAG 6: Vi besöker en skola och ett barnsjukhus, Angkor Children’s Hospital, ett icke vinstdrivande barnsjukhus som grundades i slutet av 1990-talet. Hit kommer hundratals barn varje dag för att få träffa en läkare. På eftermiddagen beger vi oss åter till tempelområdet för att se Angkor Vat. Med lite tur kanske vi får se den vackra solen gå ner i horisonten. Middag avnjuts på restaurang med sång och dans.

DAG 7: Efter en kort flygresa till Thailands huvudstad Bangkok äter vi en gemensam thailändsk lunch på anrika Supatra River House intill floden Chao Phraya. Efter det besöker vi ett av Thailands äldsta tempel, Wat Pho, med sin 46 meter långa vilande buddhafigur. Vi åker på Chao Phraya-floden och ser klongerna; de kanaler som förr var stadens vägnät. Vi går iland för att se ett av Bangkoks vackraste tempel, Wat Arun (Gryningstemplet). Vid vårt lyxiga hotell Anantara Bangkok Riverside Resort & Spa finns sedan tid för ett dopp i poolen eller en drink på terrassen före gemensam middag. Den som vill kan besöka den livliga nattmarknaden på andra sidan floden, där finns välgjorda kopior av jeans, väskor, skor, sjalar, heminredning med mera. 

DAG 8: Dagen börjar med longtail-båt från hotellet till blomstermarknaden Pak Khlong Talat, som är öppen dygnet runt. Vi åker tuktuk till Chinatown, där vi shoppar och äter lunch. Sedan åker vi vidare till Jim Thompson House, skapat av amerikanen som hjälpte till att bygga upp Thailands silkesindustri. Jim Thompson är i dag Thailands största modemärke och här finns en stor butik att handla i.
Bangkok har kanske världens bästa shopping och under eftermiddagen besöker vi den spännande jättekolossen MBK, med över 2 000 affärer, vid Siam Square Area. Här finns också ett fint spa och många kaféer att slå sig ner på för att titta på folklivet. 

DAG 9: Vi börjar med dagen med egna strövtåg. Kanske ett besök i mäktiga Grand Palace med Wat Phra Kaew, det allra heligaste av Thailands tempel med smaragdbuddhan som är ca 70 centimeter hög och framställd ur ett enda stycke jade. Eller passa på att handla det sista före hemresan eller njut av sol och bad vid poolen innan vi flyger hem. Eller varför inte koppla av med en skön massage. Efter den gemensamma avskedsmiddagen åker vi till flygplatsen för att checka in. 

Dag 10: Ankomst till Sverige med underbara minnen i bagaget!