Vilken Pekingvecka!

Vilken Peking-vecka vi har haft, 16 M-läsare tillsammans med vår guide Leif! Vi har sett det historiska och det moderna. Vi har fått en snabbkurs i prutandets konst. Vi har njutit av det kinesiska köket – som slår det mesta. 

Våra 7 höjdpunkter i Peking: 

1. Himmelska fridens torg, platsen där obeväpnade demonstranter massakrerades av militär, en händelse som antingen är okänd eller som ett öppet sår för kineserna. Vi gör som alla andra turister: tar ett gruppfoto med Mao Zedong spanandes på oss över axeln. (Stora bilden överst.)

2. Förbjudna staden med sina totalt 8 000 rum. En uppvisning i makt, där kejsaren hade sin alldeles egen port. Han kunde gå ut, men folket kunde inte gå in. Här hade han sin kejsarinna och ett hov av konkubiner, enucker och andra tjänare.

3. Himmelspalatset, ansedd som en av Pekings vackraste byggnad, speciellt efter upprustningen som gjordes till OS 2008. Blått för himmelen. Grönt för jorden. Och den kejserliga röda förstås. I den vackra parken sitter kinesiska gubbar och tanter och spelar kort som om kylan inte bekommer dem. Någon dricker te, någon annan tar igen sig en stund.

4. Kinesiska muren, denna mäktiga försvarskonstruktion, centrum för maktkamp och blodiga krig genom dynastier. Vi tänker på de arma människor som genom århundraden har försvarat kejsaren med sina liv. Långt före gortex och dunjackor. Det måste varit oändligt kallt och hotfullt emellanåt. Men just i dag skiner solen!

5. Vi besöker en av Pekings många parker där kinesiska mappier tar hand om kropp och själ. Pensionärer möts i de tidiga timmarna för att tänja, böja, stretcha, lyfta. De dansar sin sällsamma Tai Chi-dans – själva eller i grupp. De pratar, skrattar och leker. Vi ser 80-åringar viga som bebisar och passar på att tänja lite själva.
– En sådan här skulle man ha, säger Birgitta Andersson, och tränar midjan i ”vuxenlekparken”.

6. Pärlmarknaden. Vår guide tar oss direkt till bästa pärlbutiken. Sötvattenpärlorna kostar en bråkdel av saltvattenpärlorna, och personalen skräddarsyr alla önskningar i form av färg, längd och spännen. Och ett par örhängen på köpet gör ju inte affären sämre.
– Nej, jag ska inte köpa något, säger Kerstin Gustafsson, men det dröjer inte förrän hon har valt ut de vackraste pärlor med ett spänne som ska bringa lycka.

7. Peking är verkligen kontrasternas stad – lyxiga bilar och enkla transportfordon sida vid sida i den täta trafiken. Ett annat sätt att ta sig fram är med cykelriksha. I filmen här nedan är vi på väg genom det gamla Peking – hutongerna – för en lunch hemma hos en kinesisk familj. Två runda bord, små pallar som knappt rymmer en hel rumpa, en lyckobringande sköldpadda i ett akvarium och ett oändligt antal goda, varma rätter som bärs fram. Paret som har ägnat timmar åt matlagning för oss är pensionärer som drygar ut kassan genom att bjuda på lunch. En av alla fantastiska måltider! Kom med på en åktur i filmen!